Wat komt er kijken bij een online event: cameratechniek

Bij een online of hybride event komt er doorgaans meer techniek kijken dan bij een live event. Dat is natuurlijk niet gek, want de techniek stelt je in staat om een event bij de gasten thuis te brengen. Een belangrijk onderdeel van deze techniek zijn de camera’s: onmisbaar in het geval van een online of hybride event. Maar welke camera’s worden er nu ingezet tijdens een online event? En wat zijn de verschillen tussen deze camera’s? In deze blog behandelen we een aantal camera’s die vaak worden ingezet bij een online bijeenkomst.

25 november 2020

NBC - HP event (Juni2016)-0596

De meest voorkomende camera’s die bij ons ingezet worden voor online events zijn de dome camera, de bemande EFP camera en een crane met camera. Voor kleinere online bijeenkomsten, zoals een vergadering of training, zetten wij de Logitech MeetUp camera in.

Wat is een dome camera?

Een dome camera is een onbemande camera. Op deze camera kunnen meerdere presets ingesteld worden die de camerapositie bepalen. De camera kan daardoor bewegen in meerdere hoeken. Echter gebeurt meebewegen met een bewegend object, zoals een spreker, niet vloeiend. De dome camera is met name geschikt wanneer er minimaal bewogen hoeft te worden. Het voordeel van de dome camera is dat er geen cameratechnicus benodigd is en deze dus relatief voordeliger is.

Hoewel dome camera’s onbemand zijn, is er wel een technicus benodigd om de camera’s te bedienen. Hierbij kun je denken aan afstellen en switchen tussen de presets. Eén technicus kan zo’n drie tot zes dome camera’s bedienen.

Dome camera

Wat is een EFP camera?

Een EFP camera, ook wel bemande camera genoemd, is een camera die bemand wordt door een cameraman of -vrouw. Hiermee kan dit type camera zorgen voor dynamische beelden omdat er preciezer en sneller met de camera bewogen kan worden. Zo kan de camera vloeiend meebewegen met de spreker als deze onverwachts naar links of naar rechts beweegt. Deze camera is vooral geschikt om in te zetten bij sprekers die over een podium bewegen of andere (minimale) bewegingen maken.

EFP Camera

Wat is een crane?

Een crane is een camera die gemonteerd is aan een lange zwenkbare arm. Hiermee kan de camera zeer flexibel door de ruimte bewegen. Zowel omhoog als omlaag en van links naar rechts. Met een crane kun je snelheid en diepte creëren in de beelden. De crane is vooral een waardevolle toevoeging wanneer je een dynamische show wilt creëren en optimaal gebruik wilt maken van de ruimte.

Crane

Hoe creëer je een dynamisch beeld?

Er zijn dus verschillende soorten camera’s in te zetten voor een groter online event, maar nu de vraag: hoe creëer je een dynamisch beeld? Je wilt als organisator natuurlijk wel de aandacht weten vast te houden van de kijkers. Wanneer men kijkt naar een statisch beeld van bijvoorbeeld een spreker aan tafel, verliest de kijker al snel de aandacht omdat het saai oogt. Een dynamisch beeld kun je al vrij snel creëren door vanuit verschillende cameraposities te filmen. Hoeveel posities je precies nodig hebt, is sterk afhankelijk van het aantal sprekers en de setting. Ter illustratie hieronder een situatieschets van een talkshowsetting met een dagvoorzitter/presentator en twee sprekers.

Cameraposities schets

De dagvoorzitter zit aan de kop van de tafel met aan beide zijden van de tafel een spreker. Om van deze situatie een dynamisch beeld te maken, is onderstaand cameraplan aan te raden. Te zien is dat er vanuit vier verschillende cameraposities gefilmd wordt. Er is sprake van een totaalshot (camera 1) waardoor alle mensen aan tafel in beeld gebracht worden. Dit is belangrijk om de kijker een beeld te geven van de ruimte en waar de sprekers zich bevinden. Daarnaast worden de drie andere camera’s gebruikt om de verschillende mensen aan tafel in beeld te brengen. Door het toepassen van vier verschillende posities kan er steeds geschakeld worden tussen de beelden waardoor het voor de kijker aantrekkelijk blijft om te kijken.

Logitech MeetUp camera

Last but not least lichten we in deze blog ook graag de Logitech MeetUp camera uit. Deze camera wordt bij het NBC Congrescentrum veel ingezet voor kleinere online bijeenkomsten, zoals vergaderingen en trainingen. De Logitech MeetUp camera is een camera die je kunt inzetten als vervanging van je eigen webcam. Hierdoor is het beeld vanuit een grotere hoek zichtbaar. Met de MeetUp camera kan ingezoomd worden of de focus gelegd worden op een bepaald persoon. Daarnaast is de kwaliteit van het beeld en geluid beter dan van de laptop. De MeetUp camera is dus met name geschikt voor vergaderingen of trainingen die online gevolgd dienen te worden. Ook kun je deze camera inzetten voor subsessies tijdens je evenement.

Logitech meetup

 

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Hoe is jullie bereikbaarheid?
Is er een plattegrond van de locatie?
Wat is de maximale capaciteit van het NBC?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ

Contact

Wil je meer informatie ontvangen over het vernieuwde NBC? Neem dan contact op met Melanie en het komt jouw kant op!

Melanie
Sales
Neem contact op