Events van de toekomst

Events van de toekomst

We willen als familiebedrijf iedere bijeenkomst bijzonder maken door duurzaam te blijven innoveren en investeren in onze mensen, locatie, techniek en services. Op onze locatie staat duurzaamheid dan ook centraal. We zijn namelijk van mening dat wij als evenementenlocatie het voortouw moeten nemen in een branche die niet echt bekend staat om haar duurzame karakter.

De bouw van onze volledig vernieuwde locatie NBC heeft ons daarnaast de kans gegeven een locatie van de toekomst neer te zetten. Wij hebben daarnaast de ambitie om de meest duurzame locatie van Nederland te worden. Op deze pagina vertellen we graag meer over alles wat wij doen om duurzame events te faciliteren.

Events van de toekomst

Duurzaam gebouwde evenementenlocatie

Onze locatie kent zijn oorsprong in 1992. Destijds bestond het NBC slechts uit één hal, een restaurant en een paar zalen. Gedurende de jaren die volgden, hebben wij onze locatie steeds groter gebouwd met onder andere een tweede evenementenhal, 30 zalen, onze oranje toren en nieuwe hospitality ruimtes. Waar de meeste, nieuwe ruimtes voldeden aan onze wensen en die van onze opdrachtgevers, waren er oudere onderdelen van onze locatie waar dit minder was. Denk hier bijvoorbeeld aan duurzaamheid, hoogte van ruimtes, looproutes, maar ook zeker de logistiek achter de schermen. Wat dat betreft heeft de brand (september 2022) ons een unieke kans gegeven. We konden namelijk de beperkingen van onze locatie onder de loep nemen en beginnen met een schone lei. De keuze om een deel van onze locatie te slopen en een duurzame, toekomstbestendige evenementenlocatie terug te bouwen, was dan ook snel gemaakt.

Onze locatie bestaat zodoende momenteel uit twee verschillende delen: een nieuw gebouwd gedeelte en een bestaande vleugel. In de bestaande vleugel bouwen wij volgens circulariteitsprincipes en het nieuw te bouwen gedeelte is zeer duurzaam gebouwd waarmee het een 8,0 haalt volgens GPR-gebouw certificering.

Circulariteit in bestaande bouw

Circulariteit

De schade door de brand is natuurlijk enorm geweest. 90 procent van ons pand is namelijk verloren gegaan. De schade komt echter niet door directe brandschade, maar door water- en rookschade. Omdat de brand alleen heeft plaatsgevonden in de Event Hall en zich niet verder heeft verspreid door onze locatie, hebben wij alle materialen kunnen recyclen of circulair kunnen inzetten. Allereerst hebben wij de gehele locatie gestript en de materialen die niet meer geschikt waren voor hergebruik van elkaar gescheiden en gerecycled. Dit is gebeurd tot in de kleinste details: kabels bij kabels, schroeven bij schroeven, plastic bij plastic enzovoort. De materialen die nog wel geschikt waren voor hergebruik, zijn vervolgens zorgvuldig gedemonteerd en gereinigd zodat deze circulair ingezet kunnen worden in de herbouw. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Tweede leven
Isolatiemateriaal
Hergebruik
Repurpose

Duurzame nieuwbouw

Het oudste gedeelte van onze locatie, waar de brand heeft plaatsgevonden, hebben we na de demontage gesloopt. Zodoende kon het namelijk plaatsmaken voor een nieuw te bouwen gedeelte. We hebben hier duurzame keuzes kunnen maken in materiaal, techniek en inrichting. Middels de GPR-gebouw certificering willen wij bovendien duurzaam bouwen meetbaar en inzichtelijk maken voor onze opdrachtgevers. GPR-gebouw is een methode waarmee de duurzaamheid van een gebouw beoordeeld kan worden op vijf thema’s, te weten: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Voor het thema energie wordt er gebruik gemaakt van een BENG-berekening om zo het energieverbruik van het gebouw in kaart te brengen. Bij het milieu wordt een groot deel van de score bepaald door de milieuprestatie van het gebouw (MPG). Ook wordt hierbij de circulariteit van de materialen en het groen oppervlak op het kavel meegenomen. Bij het thema gezondheid wordt er gekeken naar het comfort voor de gebruikers van het gebouw door het akoestisch comfort, de luchtkwaliteit, thermisch comfort, licht en luchtkwaliteit te beoordelen. Gebruikskwaliteit omvat de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en de technische kwaliteit van het gebouw. Ten slotte wordt er nog gekeken naar de toekomstwaarde waarbij de toekomst van het gebouw wordt beoordeeld op adaptiviteit en belevingswaarde.

Door deze brede aanpak en verschillende concepten mee te nemen worden alle onderdelen van het gebouw beoordeeld. Hieruit komt een puntentelling waarbij het gebouw per onderdeel kan scoren op een schaal van 1-10. Dit is de duurzaamheidsscore van het gebouw. Momenteel zitten wij in het certificeringstraject en scoren wij met onze duurzaamheidsambities en -keuzes gemiddeld gezien een prachtige 8!

Duurzame energie

Zonnepanelen en aardgasvrij

We gaan in 2024 de daken van onze beide locatie, NBC Congrescentrum en Green Village, voorzien van zonnepanelen. Door gebruik te maken van zonne-energie verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dat doen we daarnaast doordat het NBC al sinds 2019 een aardgasvrije locatie is. Zo koken wij elektrisch en verwarmen wij middels ons klimaatsysteem en stadsverwarming.

Zonnepanelen duurzame eventlocatie

Follow the crowd klimaatsysteem

Naast dat onze locatie op een natuurlijke wijze verwarmd wordt middels de glazen pui, zorgen we ook voor een duurzame wijze van koeling, ventilatie en overige verwarming. Dit doen wij middels ons eigen ontworpen ‘Follow the crowd’ klimaatsysteem. Door de warme of koele lucht te verplaatsen naar de ruimtes waar de gasten op dat moment zijn, besparen we 70 procent van onze energiebehoefte.

De luchtbehandeling reist als het ware met de gasten mee, vandaar de benaming ’Follow the crowd’. We voorkomen op deze manier dat er onnodig airco’s of verwarmingen aanstaan in ongebruikte ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een ontvangstruimte en de plenaire zaal. De gasten bevinden zich doorgaans maar in één van de ruimtes. Waar voorheen de andere ruimte tegelijkertijd werd verwarmd of gekoeld, is dat met ons nieuwe systeem niet meer nodig.

Daarnaast zorgt het klimaatsysteem ervoor dat er verse lucht van buiten aangevoerd wordt en de binnenlucht wordt afgevoerd. Zo behouden we altijd een optimaal CO2-niveau in onze ruimtes.

 

Vegetarisch en van het seizoen

Smakelijke eventcatering

Ons standaard culinaire aanbod bestaat op jaarbasis voor 80 procent uit vegetarische of vegan gerechten. Daarmee draaien wij de vraag naar duurzame catering om. Je hoeft bij ons namelijk niet te vragen om een duurzamere invulling, deze serveren we al. Daarnaast presenteren wij altijd een seizoensgebonden culinair aanbod. Dat is niet alleen lekker, maar ook minder belastend voor het milieu. Wil je als opdrachtgever toch graag vlees of vis terugzien? Dat kan uiteraard. Wij serveren dan de meest duurzame en uiteraard smakelijke opties tegen een meerprijs.

Ontwikkeling duurzaamheidslabel

Om opdrachtgevers inzicht te geven in de duurzaamheid van hun event, ontwikkelen wij momenteel een duurzaamheidslabel. Dit is onder andere gebaseerd op hetgeen wij doen als locatie. In dit artikel geven wij hier al een aantal voorbeelden van. Daarnaast spelen de keuzes die opdrachtgevers maken voor hun event hierin een belangrijke rol. Hoe komen je gasten naar het event? Serveer je wel of geen vlees? Maak je gebruik van herbruikbare materialen? Hier komt vervolgens een duurzaamheidsscore uit.

We geven daarbij verschillende opties om het evenement desgewenst nog duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van no show, het aansporen van gasten om met het OV te reizen of de inzet van gerecyclede PET-fles vlaggen zonder jaartalvermelding, zodat ze nogmaals gebruikt kunnen worden. Daarnaast brengen we in kaart welke keuzes het evenement minder duurzaam maken.

Duurzaam werkgeversschap

Het hart van ons bedrijf

Duurzaam werkgeversschap

Als werkgever streven we ernaar om iedereen gelijke kansen te bieden, ongeacht hun achtergrond. We zetten ons daarom actief in voor de participatiewetgeving en verwelkomen met trots getalenteerde individuen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen bouwen we aan een inclusieve toekomst waar iedereen een kans krijgt om te groeien. Verder staat voor ons het duurzaam inzetbaar houden van onze medewerkers centraal. Wij investeren in hun ontwikkeling en werkplezier, zodat ze met plezier blijven bijdragen aan ons succes. Onze medewerkers zijn niet voor niets het hart van ons bedrijf.

Duurzame mobiliteit

Het stimuleren van milieuvriendelijk transport draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en daarom zien we graag dat gasten met een duurzaam vervoersmiddel naar onze locatie reizen. Denk aan de fiets, het openbaar vervoer, collectief busvervoer of middels carpoolen. Wanneer we gezamenlijk gasten stimuleren om te kiezen voor een milieuvriendelijke reis, kunnen we de CO2-uitstoot van evenementen aanzienlijk verminderen.

Onze locatie is overigens gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken vanuit het hele land. De tram vanaf Utrecht Centraal stopt recht voor onze deur. Vanaf Utrecht Centraal sta je binnen 16 minuten bij het NBC. Wanneer de gasten zin hebben in beweging, kan men ook een OV-fiets lenen op Utrecht Centraal. Je fietst in 23 minuten naar onze locaties toe.

Duurzaamheidsbeleid

Wat doen we nog meer...

Naast bovenstaande zaken, doen wij natuurlijk nog veel meer om events zo duurzaam mogelijk te faciliteren. Zo hebben wij bijvoorbeeld een lokaal aannamebeleid. Hierdoor is de reisafstand van onze collega's minimaal en kunnen zij makkelijker met het OV of de fiets naar werk komen. Wat we nog meer doen? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet.

Waterbesparende toiletgroepen
LED-verlichting en -schermen
Afvalscheiding
Duurzame branding
Stimuleren biodiversiteit
Duurzaam drinken

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over ons duurzaamheidsbeleid of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is het culinaire aanbod voorzien van een keurmerk?
Hoe zijn jullie maatschappelijk betrokken?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Is het NBC te bereiken met het openbaar vervoer?
Naar de FAQ

Een duurzaam event organiseren?

Wil je samen met ons een duurzaam event organiseren? Of wil je meer weten over ons duurzaamheidsbeleid? Neem dan contact op met Cindy om meer informatie te ontvangen.

Cindy
Sales
Informatie aanvraag