NBC opent op 1 maart 2024 haar deuren | Op woensdag 7 september 2022 is het NBC Congrescentrum getroffen door een grote brand. Daarom zijn wij genoodzaakt om tijdelijk onze deuren te sluiten. We werken achter de schermen hard aan een nieuw NBC. Inmiddels kunnen we het goede nieuws delen dat de bouw in volle gang is. Op 1 maart 2024 verwelkomen wij de eerste gasten op onze vernieuwde locatie!

We houden je graag regelmatig op de hoogte van onze ontwikkelingen. Wil je hiervan op de hoogte blijven en ben je nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Meld je dan hier aan.

Taal aanpassen: English

Heb je vragen? Of wil je direct een ruimte reserveren? Neem contact op met Elise.

Ga naar de contactpagina of bel Elise op 030 - 602 69 00

Wat komt er kijken bij een online event: technische rollen

Bij de organisatie van een online of hybride event komt veel kijken. Techniek, licht, geluid, camera’s, platform, noem het maar op. Maar wie staat er nu eigenlijk achter die techniek? Dat hebben we in deze blog in kaart gebracht. Dus in plaats van wat er allemaal komt kijken bij een online event, behandelen we in deze blog juist de personen. Wat zijn de verschillende rollen en wie is waar verantwoordelijk voor? Lees er alles over in deze blog.

Dit zijn de rollen bij een online event

Beeldtechnicus

Een beeldtechnicus of shadertechnicus zorgt ervoor dat het beeld tussen de verschillende camera’s gelijk is zodat de kijker geen verschil ziet tussen kleur en diafragma. De beeldtechnicus houdt zich dus bezig met het aanpassen van bijvoorbeeld het contrast en de kleuren.

Cameratechnicus

Een cameraman of -vrouw is zoals de naam doet vermoeden de persoon die een camera bedient. Hij of zij zorgt ervoor dat het event goed op beeld komt te staan en de camera optimaal is afgesteld. Samen met de lichttechnicus en geluidstechnicus wordt het licht en geluid afgestemd. In samenspraak met de regisseur stelt de cameratechnicus vaak een cameraplan op en zorgt hij of zij dat het juiste materiaal aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende lenstypen of camera’s.

Content creator

Een content creator is degene die de content maakt of daar uiteindelijk verantwoordelijk voor is. Bij de term content kun je voor een online of hybride event denken aan het samenstellen of creëren van presentaties, backgrounds, teksten of afbeeldingen die de feitelijke boodschap ondersteunen. Als de content creator iets maakt, is deze persoon meestal ook de rechthebbende hiervan. Je kunt de content die een content creator heeft gemaakt dus niet zomaar ergens anders voor gebruiken.

Geluidstechnicus

Een geluidstechnicus is, zoals de naam al verraadt, verantwoordelijk voor alle zaken met betrekking tot audio tijdens een event. De geluidstechnicus zorgt ervoor dat al het geluid van het event goed wordt opgenomen. Denk hierbij aan het stemgeluid uit de microfoons van de sprekers of muziek die inspringt.

Lichttechnicus

Een lichttechnicus is verantwoordelijk voor het belichten van de ruimte, sprekers of voorwerpen. De lichttechnicus heeft voornamelijk een grote rol tijdens de opbouw van een event of studio. Daarnaast is de lichttechnicus tijdens het event aanwezig om eventuele wijzigingen of storingen in het licht op te vangen en aan te passen.

Moderator

Een moderator zorgt ervoor dat gesprekken tijdens een event in goede banen geleid worden. De moderator is als het ware de schakel tussen de sprekers en de mensen thuis. Zo kan een moderator tijdens een livestream alle inkomende vragen filteren en beoordelen welke relevant zijn om centraal te behandelen. De moderator kan tijdens een livestream zowel fysiek in beeld gebracht worden of achter de schermen actief zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat de moderator inhoudelijk bekend is met het programma.

Bij grotere online events is er vaak ook een technisch moderator aanwezig. Deze persoon houdt zich niet bezig met de inhoudelijke moderatie, maar juist met de technische vragen. Dus zijn er problemen met de chat of het beeld bijvoorbeeld, dan worden deze opgepakt door de technisch moderator.

Projectleider

De projectleider is verantwoordelijk voor de aansturing van de verschillende technici tijdens een evenement. Daarnaast is de projectleider het technisch aanspreekpunt voor de opdrachtgever.

Schakeltechnicus

De schakeltechnicus of beeldmixer, is verantwoordelijk voor het schakelen tussen de verschillende camerabeelden. Doorgaans zit de schakeltechnicus naast de regisseur en schakelt hij of zij in opdracht van de regisseur tussen de verschillende camera’s om zo het juiste beeld te tonen.

Showcaller of regisseur

Een showcaller of regisseur regisseert het evenement vanuit de techniek. De showcaller is verantwoordelijk voor het technisch draaiboek en de cue-lijst.  Tijdens het evenement zal de showcaller de verschillende cues geven voor bijvoorbeeld het schakelen tussen camera’s of het instarten van beeld of geluid. Een showcaller beschikt over een zeer specifieke set aan vaardigheden en is onmisbaar bij complexere producties.

Contact

Neem contact op met Karen

Heb je vragen over de rollen op een event? Of wil je de mogelijkheden ontdekken om bij het NBC een online event te organiseren? Neem contact op met Karen.

Bel Stuur een bericht

Of bel op 030 - 602 69 00

Contact

Neem contact op met Karen

Heb je vragen over de rollen op een event? Of wil je de mogelijkheden ontdekken om bij het NBC een online event te organiseren? Neem contact op met Karen.

Bel Stuur een bericht

Of bel op 030 - 602 69 00

Laatste nieuws

We're back, but different! Het NBC opent op 1 maart 2024