Zo organiseer jij de perfecte BBQ deze zomer: tips van chef-kok Vincent

Het zomerse weer staat voor de deur en volgens onze chef-kok Vincent van der Wal kan dat maar één ding betekenen: een zacht rokende barbecue en de geur van gegrild vlees. Aansteken die handel! Wat is er fijner dan met familie, vrienden of collega’s op een zomeravond genieten van een goed bereide BBQ? Niets, dat vinden we ook bij het NBC. Vincent verrast jou en je collega’s deze zomer daarom graag met een heerlijk BBQ-arrangement in onze tuin!

20 mei 2017

Vincent bbq

Niet alle thuischefs zijn barbecueliefhebbers. Sommigen vinden het stressvol om de hele avond te grillen en anderen zijn uitgekeken op de standaardmaaltijd met vlees, vette salades en stokbrood met kruidenboter. Een succesvolle BBQ draait om ontspanning, gezelligheid, mooi weer en goed eten. Voor iedereen die nog niet overtuigd is van de charmes van het barbecueën en iedereen die er geen genoeg van kan krijgen: deze BBQ-tips van onze chef wil je lezen!

Tijd is geld een geslaagde BBQ

Eerlijk is eerlijk, een succesvolle BBQ vergt voorbereiding en kost tijd. Als je geen tijd hebt om iets voor te bereiden, plan je BBQ dan op een andere dag. Maak het jezelf niet te moeilijk en blijf bij de basis. Ga niet de sterrenkok uithangen als je de technieken nog niet beheerst en houd het puur natuur met goed, eerlijk vlees en verse producten.

In vuur en vlam

Laten we bij het begin beginnen: het aansteken van de barbecue. “Ik gril zelf het liefst op de originele kolenbarbecue, maar als ik zou zeggen dat ik verschil proef tussen een hamburger van een kolenbarbecue en een hamburger van een elektrische barbecue zou ik liegen. Tegenwoordig zijn barbecues zo geavanceerd, dat je ook de authentieke rooksmaak in een handomdraai toevoegt.”

Dat klinkt heerlijk, maar je hebt het vast weleens meegemaakt: de kolen willen niet gloeien. Heel frustrerend, maar simpel op te lossen. Twee tips:

  • Gebruik een firestarter, een handig apparaat, waarmee je de kolen warm maakt door middel van een schoorsteeneffect.
  • Bouw een wigwam van briketten, leg daartussen een aanmaakblokje en steek deze aan. De warmte stijgt op en zo beginnen ook de kolen te gloeien. Geduld is essentieel. Niet wapperen om het proces te versnellen. Blijf ook weg van lampenolie en spiritus want dat komt je barbecue niet ten goede en is echt levensgevaarlijk.

Tussendoor mag je ook genieten

Terwijl de barbecue smeult, heb je tijd om te beginnen aan wat bijgerechten en om een lekker flesje wijn open te trekken. Een fruitige rosé of een fris biertje zijn uitermate geschikte dorstlessers bij de BBQ. Liever geen alcohol? Vul een karaf water met munt of fruit, dit doet het altijd goed!

“Ik ben niet zo’n fan van aangemaakte salades als aardappel- en huzarensalades. Die zijn te zwaar en komen het vlees niet ten goede. Daarbij eten je gasten zich vol aan salades en brood en zeggen dan na twee stukjes vlees: “Nou, we hebben heerlijk gegeten!” Doodzonde!”

Wat past er volgens Vincent beter bij een BBQ? Geplukte sla, komkommers, tomaatjes of een verse zelfgemaakte (licht aangemaakte) koolsalade. Vers fruit is ook helemaal hot als side dish. Zo zorg je voor een goede balans met lichte, zoete gerechtjes als tegenhanger van vlees en vis.

Wanneer is ‘ie nou goed?

Gebruik één kant van je barbecue om het vlees te grillen en de andere kant om je vlees te laten rusten. Hier kan het zachtjes doorgaren.

Als je briketten lekker gloeien kan het echte werk beginnen, maar wat ga je grillen? Worstjes, hamburgers en speklapjes zijn standaard, maar wat je tegenwoordig steeds vaker ziet zijn grote stukken vlees: staartstukken, picanha’s en pulled pork. “Alleen voor de ervaren thuischefs? Nee hoor, mijn tip voor BBQ’ers is om een vleesthermometer te gebruiken. Als je een mooi roségebakken biefstukje wilt, grill je het eerst mooi rondom. Leg het lekker te rusten en haal het vlees op 49,50 graden kerntemperatuur van de grill. Probeer naast vlees ook eens verse groenten te grillen. Bijvoorbeeld aubergine, paprika, courgette of een trosje cherrytomaatjes.”

You (beer) can do it!

“De Beer Can Chicken is bij mij thuis op de barbecue een klassieker. Het is een hele kip, die je vanbinnen en vanbuiten helemaal insmeert met een kruidenrub en dit dan een paar uur laat rusten. Ik maak de rub met kerrie, knoflook, uienpoeder en een beetje ketjap. Zet de kip óp een geopend blikje bier, op de barbecue. – De eerste twee slokjes zijn altijd voor de chef. – Het bier gaat koken en condenseert, met als gevolg dat de kip nooit droog wordt. De buitenkant krijgt een heerlijk krokant laagje door de rub. Ook met een blikje cola kun je dit gerecht bereiden, bijvoorbeeld voor de kinderen.”

Meer over het nieuw NBC

Lees meer nieuws

Gouden Giraffe Event Awards komt naar NBC

Gouden Giraffe Event Awards komt naar NBC

Nieuws vanuit het NBC 11 april 2024
Familiebedrijf NBC viert heropening na anderhalf jaar bouwen

Familiebedrijf NBC viert heropening na anderhalf jaar bouwen

Nieuws vanuit het NBC 11 maart 2024
Duurzame eventcatering? Het kan!

Duurzame eventcatering? Het kan!

Food & Beverages 20 september 2023

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Hoe is jullie bereikbaarheid?
Is er een plattegrond van de locatie?
Wat is de maximale capaciteit van het NBC?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ

Contact

Wil je meer informatie ontvangen over het vernieuwde NBC? Neem dan contact op met Kim en het komt jouw kant op!

Kim
Sales
Neem contact op