Onze stappen richting de meest duurzame locatie van Nederland

Bij het NBC kijken we altijd naar de lange termijn. We willen als familiebedrijf iedere bijeenkomst bijzonder maken door duurzaam te blijven innoveren en investeren in onze mensen, locaties, techniek en services. Op onze vernieuwde locatie staat duurzaamheid dan ook centraal. Wij zijn namelijk van mening dat wij als evenementenlocatie hierin het voortouw moeten nemen in een branche die niet echt bekend staat om haar duurzame karakter. In dit artikel vertellen we wat wij doen om de meest duurzame locatie van Nederland te worden.

3 april 2023

meest duurzame locatie van Nederland

Ontwikkeling duurzaamheidslabel

Om opdrachtgevers inzicht te geven in de duurzaamheid van hun event, ontwikkelen wij momenteel een duurzaamheidslabel. Dit is onder andere gebaseerd op hetgeen wij doen als locatie. In dit artikel geven wij hier al een aantal voorbeelden van. Daarnaast spelen de keuzes die opdrachtgevers maken voor hun event hierin een belangrijke rol. Hoe komen je gasten naar het event? Serveer je wel of geen vlees? Maak je gebruik van herbruikbare materialen? Hier komt vervolgens een duurzaamheidsscore uit.

We geven daarbij verschillende opties om het evenement desgewenst nog duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van no show, het aansporen van gasten om met het OV te reizen of de inzet van gerecyclede PET-fles vlaggen zonder jaartalvermelding, zodat ze nogmaals gebruikt kunnen worden. Daarnaast brengen we in kaart welke keuzes het evenement minder duurzaam maken.

Recycling materialen en circulaire bouw

De schade door de brand is natuurlijk enorm geweest. 90 procent van ons pand is verloren gegaan. Dit komt echter niet door directe brandschade, maar door water- en rookschade. Omdat de brand alleen heeft plaatsgevonden in de Event Hall en zich niet verder heeft verspreid door onze locatie, hebben wij alle materialen kunnen recyclen of circulair kunnen inzetten. Allereerst hebben wij de gehele locatie gestript en de materialen die niet meer geschikt waren voor hergebruik van elkaar gescheiden en gerecycled. Dit is gebeurd tot in de kleinste details: kabels bij kabels, schroeven bij schroeven, plastic bij plastic enzovoort.

De materialen die nog wel geschikt waren voor hergebruik, zijn vervolgens zorgvuldig gedemonteerd en gereinigd zodat deze circulair ingezet kunnen worden in de nieuwbouw. Dit is inmiddels voor een groot deel al gebeurd. Zo is bijvoorbeeld het hout van onze berging, het isolatiemateriaal van onze spoelkeuken en het staal uit de Event Hall hergebruikt in de nieuwe servicegangen. Ook zijn de toiletgroepen van de benedenverdieping gedemonteerd en worden deze opnieuw gebruikt in de nieuwe toiletten. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de lange lijst die we hebben bijgehouden. Met de circulaire inzet van materialen verlengen we de levensduur en voorkomen we onnodige productie van nieuwe materialen.

Een dak vol zonnepanelen

We zijn sinds 2019 een aardgasvrije locatie. Met een dak vol zonnepanelen willen wij het gebruik van fossiele energie nog verder beperken. Hiermee verminderen we de CO2-uitstoot van evenementen significant aangezien bijna alle evenementen overdag plaatsvinden. De zon speelt daarnaast een belangrijke rol in het verwarmen van ons pand. Met onze nieuwe glazen gevel creëren we namelijk natural heating.

Omdat het hoogste rendement van zonnepanelen vooral behaald wordt tussen de maanden mei en september, kijken wij ook naar andere vormen van hernieuwbare energie. In de zomerperiode hebben wij namelijk ons laagseizoen. Net wanneer de zon in juli en augustus het langst schijnt, faciliteren wij minder zakelijke bijeenkomsten dan in de herfst- en wintermaanden. Om ook in onze piekmaanden gebruik te kunnen maken van duurzame energie, onderzoeken wij de mogelijkheden van een windturbine. Deze vorm van energieopwekking heeft namelijk een rendement van 90 procent op jaarbasis omdat het in Nederland praktisch altijd wel waait.

zonnepanelen duurzame eventlocatie

Follow the crowd klimaatsysteem

Naast dat onze locatie op een natuurlijke wijze verwarmd wordt middels de glazen pui, zorgen we ook voor een duurzame wijze van koeling, ventilatie en overige verwarming. Dit doen wij middels ons eigen ontworpen ‘Follow the crowd’ klimaatsysteem. Door de warme of koele lucht te verplaatsen naar de ruimtes waar de gasten op dat moment zijn, besparen we 70 procent van onze energiebehoefte.

De luchtbehandeling reist als het ware met de gasten mee, vandaar de benaming van ’Follow the crowd’. . We voorkomen op deze manier dat er onnodig airco’s of verwarmingen aanstaan in op dat moment ongebruikte ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een ontvangstruimte en de plenaire zaal. De gasten bevinden zich doorgaans maar in één van de ruimtes. Waar voorheen de andere ruimte tegelijkertijd werd verwarmd of gekoeld, is dat met ons nieuwe systeem niet meer nodig. Daarnaast zorgt het klimaatsysteem ervoor dat er verse lucht van buiten aangevoerd wordt en de binnenlucht wordt afgevoerd. Zo behouden we altijd een optimaal CO2-niveau in onze ruimtes.

LED-verlichting en schermen

Onze gehele locatie wordt voorzien van duurzame LED-verlichting en -schermen. Er hingen al zo’n 60 schermen in ons pand, maar op de plekken waar vaak nog andere brandingselementen werden gebruikt installeren we nu ook LED-schermen. LED gebruikt aanzienlijk minder energie en heeft daarnaast een langere levensduur dan bijvoorbeeld een gloeilamp of een ouderwets televisiescherm. De aanwezige LED-verlichting en -schermen zorgen voor een duurzame vorm van branding. Zo kan bijvoorbeeld een ruimte middels de LED-verlichting in de exacte huisstijlkleur van een event gebrand worden. De schermen zorgen er op hun beurt voor dat branding in de vorm van single use banners, verleden tijd is. Je tovert onze locatie straks binnen no time om tot een event venue die jouw huisstijl ademt.

Duurzame LED-verlichting en schermen

Van no-waste tot een vegetarisch aanbod

Op het gebied van food & drinks zijn we ook terug naar de duurzame tekentafel gegaan. We deden echter al veel om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Doordat we aardgasvrij zijn, kookten we in onze keuken al volledig elektrisch. Eten en drinken serveerden wij alleen op porselein of duurzame disposables gemaakt van palmblad, maiszetmeel of met een PLA-coating in plaats van plastic. We kookten volgens ons no-waste principe en presenteerden altijd een seizoensgebonden culinair aanbod. Dat is niet alleen lekker, maar ook minder belastend voor het milieu. Onze keuken werkte veelal met biologische en fair trade producten en vlees, vis en groenten waren altijd voorzien van een keurmerk.

De bovenstaande dingen blijven we natuurlijk doen. Maar we doen er nog een schepje bovenop. Zo bestaat ons standaard culinaire aanbod voor 80 procent uit vegetarische of vegan gerechten. Daarmee draaien wij de vraag naar duurzame catering om. Je hoeft bij ons straks namelijk niet te vragen om een duurzamere invulling, deze serveren we al. Wil je als opdrachtgever vervolgens toch meer vlees of vis terugzien? Dan kan dit uiteraard. Wij serveren dan de meest duurzame en uiteraard smakelijke opties tegen een meerprijs.

Duurzame culinaire invulling

Watertappunten

Op verschillende punten in onze locatie en in iedere hospitality area komen watertappunten te staan. Hiermee zorgen we ervoor dat er minder plastic flesjes gebruikt gaan worden. Bijna iedereen heeft namelijk wel een herbruikbare waterfles thuis die meegenomen wordt naar het werk. Dus waarom ook niet naar de locatie van jouw evenement? Voor opdrachtgevers ligt hier overigens een kans om gebrande waterflessen uit te delen aan de gasten of om gasten hier van tevoren op te wijzen.

Daarnaast serveren wij straks minder frisdranken. Daarvoor in de plaats komen verschillende smaakwaters en biologische siropen die gemengd kunnen worden met plat of bruisend water. Dit zorgt voor minder transport, verpakkingsmateriaal, verspilling en een besparing op elektriciteit omdat koelingen niet gevuld hoeven te worden.

Zo duurzaam mogelijk events organiseren

Het is een onomstreden feit dat we als evenementenbranche moeten verduurzamen om zo een positieve impact op het klimaat te hebben. Wanneer je namelijk duizenden mensen bij elkaar brengt, is het waarborgen van duurzaamheid in de gehele keten een uitdaging. Wij willen hierin als evenementenlocatie het voortouw nemen. Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan voordat de branche klimaatpositief is, maar met onze vernieuwde locatie weten wij zeker dat wij op een zo duurzaam mogelijke wijze events kunnen organiseren!

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de duurzaamheid op onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is het culinaire aanbod voorzien van een keurmerk?
Waarom schenken jullie koffie in kartonnen bekers?
Scheiden jullie het afval?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ

Neem contact op

Wil je meer informatie ontvangen over onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid? Neem contact op met Melanie.

Melanie
Sales
Neem contact op