Duurzame eventcatering? Het kan!

We willen als familiebedrijf iedere bijeenkomst bijzonder maken door duurzaam te blijven innoveren en investeren in onze mensen, locatie, techniek, services en catering. Op onze beide locaties staat duurzaamheid dan ook centraal. Wij zijn namelijk van mening dat wij als evenementenlocatie het voortouw moeten nemen in een branche die niet bekend staat om haar duurzame karakter. In dit artikel zoomen we in op onze vernieuwde en duurzame culinaire invulling. Dat doen we met onze nieuwe chef-kok Robbert van Dijk. Duurzaam eten en drinken is namelijk geen modegril, maar een fundamenteel onderdeel van de events van de toekomst.

20 september 2023

Duurzame eventcatering

Voordat we het echter gaan hebben over duurzame eventcatering, willen we je eerst voorstellen aan de nieuwe chef-kok van het NBC en Green Village: Robbert van Dijk. Ben je als opdrachtgever of gast al langere tijd bekend met het NBC? Dan zal dit groot nieuws zijn. Het betekent namelijk dat Vincent van der Wal niet langer de scepter in de keuken zwaait, maar dat Robbert deze taak met ingang van deze zomer heeft overgenomen. Na twintig hele fijne jaren  bij het NBC, was Vincent toe aan een nieuwe uitdaging en die heeft hij gevonden.

De positie van chef-kok voor onze beide evenementenlocaties heeft gelukkig niet lang vacant gestaan, aangezien Robbert deze graag wilde vervullen. Robbert begon twintig jaar geleden bij ons als leerling kok en heeft in de afgelopen jaren alle kneepjes van het vak geleerd. Dit deed hij eerst binnen het keukenteam van het NBC, waar hij doorgroeide tot souschef. In 2018 heeft hij de ‘overstap’ naar Green Village gemaakt waar hij de positie van chef-kok heeft bekleed. De stap naar de positie van chef-kok van onze beide locaties is dan ook een logische volgende stap.

Vernieuwd en duurzaam culinair aanbod

Bij een nieuwe chef-kok en een volledig vernieuwde locatie hoort natuurlijk ook een nieuwe culinaire invulling! Hierin voert duurzaamheid bij ons de boventoon. Ons standaard culinaire aanbod bestaat bijvoorbeeld voor 80 procent uit vegetarische of vegan gerechten. Daarmee draaien we de vraag naar duurzame catering om. Je hoeft bij ons namelijk niet te vragen om een duurzamere invulling, deze serveren we al standaard. Wel kun je het als opdrachtgever desgewenst nog duurzamer maken door bijvoorbeeld voor een volledig vegan aanbod te gaan.

Daarnaast presenteren wij altijd een seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal culinair aanbod. Dat is niet alleen lekker, maar ook minder belastend voor het milieu. Zo reduceren we energieverbruik voor de teelt, is er minder transport nodig, vindt er minder verspilling plaats en zorgen de ingrediënten van het seizoen voor een betere voedingswaarde en meer smaak.

duurzame culinaire invulling

Verder kijken dan alleen ‘minder vlees’

Maar duurzaamheid is volgens Robbert meer dan alleen het aanbieden van minder vlees en koken met seizoensgebonden ingrediënten. “Het gaat niet alleen om het gerecht zelf en de herkomst van ingrediënten, maar het gaat ook om het gehele proces eromheen. Hoe duurzaam en efficiënt kan iets bereid worden? Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van een smakelijke rendang. Dit zou het enige vleesgerecht van een verder vegetarische culinaire invulling kunnen zijn. Wanneer je echter een goede rendang wilt maken, staat dit gerecht al snel een hele dag te stoven. Tel daarbij op dat wij dit gerecht voor wel 2.000 gasten tegelijk maken en je kunt misschien wel uitrekenen dat het proces niet duurzaam is. Zo moet de keukeninstallatie de hele dag draaien en staat in normale keukens het gas aan. Wij zijn al sinds 2019 een aardgasvrije locatie waardoor wij geen gas gebruiken, maar ons stroomverbruik is op zo’n dag natuurlijk hoger dan nodig. Wanneer je dus écht duurzaam wil koken, moet je naast de ingrediënten ook kijken naar de bereiding en hoe dit zijn weerslag heeft op het kookproces.”

Duurzame eventcatering

Robbert is daarom voor de nieuwe culinaire invulling van het NBC en Green Village samen met zijn team de keuken ingedoken. “We hebben denk ik alles uit de kast gehaald om niet alleen de ingrediënten en gerechten, maar ook de manier waarop we het bereiden te verduurzamen. In het geval van de rendang zijn we bijvoorbeeld uitgekomen op rendang van gele biet. Deze groente leent zich qua smaak uitstekend voor dit gerecht en heeft een veel kortere bereidingstijd. Zo hoeft rendang van gele biet maar 15 minuten te koken voor een ultieme smaak. Daarnaast wordt het geteeld in Nederland en is het bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Dat zijn niet twee, maar vier vliegen in één klap!”

Ik moet de eerste ‘vleeseter’ nog tegenkomen die de rendang van gele biet niet lekker vindt

Inclusiviteit en verwachtingen overtreffen

Naast deze optimalisaties van het hele proces in de keuken, wordt de culinaire invulling ook nog inclusiever voor onze gasten. Zo krijgen allergieën, voedselvoorkeuren of diëten meer plek tijdens de cateringmomenten. “Er is bij ons aandacht voor iedereen. Of je nu een lactose-intolerantie hebt, halal eet, een glutenallergie hebt of suikervrij eet: bij ons krijg je net zoveel aandacht als andere gasten. En vaak zelfs nog net iets meer! We willen ervoor zorgen dat alle gasten kunnen genieten van de gerechten die aansluiten bij hun voorkeuren en wensen. Dit heeft uiteindelijk ook veel invloed op het succes van het evenement. En uiteindelijk draait het daar bij ons om: we willen verwachtingen overtreffen en samen een succesvol event neerzetten.”

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze duurzame eventcatering? Of wil je meer weten wat wij doen op het gebied van duurzaamheid? De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je in onze FAQ.

Is het culinaire aanbod voorzien van een keurmerk?
Is het culinaire aanbod voorzien van een keurmerk?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ

Duurzame catering op jouw event?

Wil je weten hoe wij de culinaire invulling voor jouw event kunnen samenstellen? Neem dan contact op met Melanie.

Melanie
Sales
Neem contact op