De training- en vergadertrends 2020

2020 is begonnen en ook dit jaar wil jij natuurlijk weer het meeste uit jouw bijeenkomsten halen. Wat staat er in 2020 op ons te wachten op het gebied van vergaderingen en trainingen? Wij voorspellen je de volgende tien training- en vergadertrends van 2020.

15 januari 2020

training- en vergadertrends 2020

Trend 1: een duurzame bijeenkomst

Duurzaamheid staat al jaren in de trendlijsten en ook in 2020 gaat dit weer een grote rol spelen bij het organiseren van bijeenkomsten. Een alsmaar belangrijker wordende trend die ook in trainingen en vergaderingen breder wordt getrokken dan voorheen. Duurzaamheid is een breed begrip en er zijn diverse mogelijkheden om dit fenomeen te betrekken bij jouw vergadering of training. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een duurzame locatie op het gebied van voeding, stimuleer je deelnemers met het openbaar vervoer te komen of zorg dat er enkel digitale middelen worden gebruikt tijdens de bijeenkomst.

Meer weten over hoe je een bijeenkomst zo duurzaam mogelijk kunt maken? Lees onze tips voor een duurzame vergadering in onze blog.

Trend 2: een persoonlijke training of vergadering

In 2020 gaan we van een one size fits all naar een individuele aanpak. Een gerichte trainingsdag welke puur gefocust is op een kleinere groep, of een vergadering met een geselecteerd, klein gezelschap. Met een persoonlijke aanpak bereik je namelijk sneller het gewenste doel. Of dit nu het opdoen van kennis tijdens een training is of tot een besluit komen in een meeting. Met veel en onnodig ruis op de radar kost het volgen van een cursus of houden van een vergadering meer tijd en moeite.

Trend 3: full service locatiepakketten

Een lange vergader- of trainingsdag voor de boeg? Dan wil je graag dat je je enkel hoeft te focussen op de lesstof of de agendapunten tijdens de vergadering. Om zelf niet voor verrassingen te staan en ervoor te zorgen dat het de gasten aan niets te ontbreken, kan een all in pakket bij een locatie de uitkomst bieden. Als organisator wil je graag weten wat je wanneer, hoe en waar kunt verwachten. Een locatie die aan deze verwachtingen kan voldoen, is in 2020 een pré.

Trend 4: gamification voor zakelijke bijeenkomsten

Bij gamification wordt gebruik gemaakt van gametechnieken die de gebruikers motiveren en hun ervaring verrijken. Deze ontwikkelingen passen de gebruikers vervolgens toe in omgevingen die los staan van de game. Deze trend wordt al een aantal jaar toegepast in verschillende sectoren. Het is voornamelijk de zorgsector die hiermee voorop loopt. Zo is er een app voor diabetespatiënten waarbij ze het suikermonster moeten verslaan en op deze manier hun suikergehalte in de gaten houden. Een zeer succesvolle toepassing van gamification. Wij denken dan ook dat het niet lang meer gaat duren voordat er binnen de training- en vergaderbranche ook meer interactieve spellen en gamification worden toegepast.

Trend 5: integratie van AI

Artificial Intelligence (AI) is wanneer machines en systemen denken als mensen. Deze techniek wordt vaak ingezet om processen sneller en beter te maken. Denk maar aan de spraakassistente op een smartphone om een zoekopdracht uit te laten voeren. Deze technologie wordt in 2020 geadopteerd in alle facetten van het bedrijfsleven en daarbij dus ook bij het overbrengen van informatie. Zo kan AI bijdragen aan het automatisch plannen van een vergadering of training op basis van de agenda’s en beschikbaarheid van de genodigden. De techniek kan ook andere mensen identificeren die moeten worden uitgenodigd op basis van expertise, functie of relaties. Maar ook tijdens bijeenkomsten bestaat er software die automatisch de aanwezigen detecteert, gesprekken notuleert en actiepunten verzamelt en toewijst aan de juiste deelnemers. AI neemt je veel werk uit de handen waardoor jij en de andere deelnemers zich echt kunnen focussen op het doel van de bijeenkomst.

Trend 6: ook online beschikbaarheid

Gebrek aan tijd blijft een van de grootste uitdagingen om mensen aanwezig te laten zijn bij een bijeenkomst. Het komt dan ook vaker voor dat men last minute cancelt, terwijl hij of zij wel geïnteresseerd is in de onderwerpen. Een trend die we dan ook steeds vaker gaan zien, is het online laten plaatsvinden van bijeenkomsten. Zo worden trainingen toegankelijker door de lesstof online aan te bieden via bijvoorbeeld een webinar. Maar ook een online vergadering die beschikbaar is voor alle deelnemers dankzij videobellen, is hier een voorbeeld van.

Trend 7: scrummen

Welke trend al een tijdje bezig is maar nu helemaal een vlucht lijkt te krijgen, is scrummen. Het is een actieve vorm van werken en vergaderen. In korte sprints wordt er gewerkt om zo snel mogelijk tot resultaat te komen. Hoe dit eruitziet? Niet langer dan een half uur wordt er overlegd om vervolgens apart in groepen te werken aan het project. Scrum onderscheidt zich van het traditionele vergaderen omdat het om korte sprints gaat.

Ook in trainingen en cursussen zien we scrummen steeds vaker terugkomen. Door groepsopdrachten in te richten met de scrummethode stel je de deelnemers in staat om over de stof te discussiëren en er meteen mee aan de slag te gaan.

Trend 8: summer school

Wist je dat de zomer de uitgelezen periode is om je kennis bij te spijkeren of om in alle rust samen te komen voor een jaarvergadering? De lagere werkdruk in combinatie met mooi weer én een positievere mindset zorgen voor ideale omstandigheden. Wanneer je denkt dat mensen massaal op vakantie gaan, heb je het niet geheel bij het juiste eind. Het klopt inderdaad dat de zomer een populaire vakantiemaand is, maar volgens het CBS is in de piekweek van het hoogseizoen nog geen 25 procent van de Nederlanders tegelijkertijd op vakantie. Dit biedt dan ook genoeg mogelijkheden.

De truc is om met de juiste ontspanningsmiddelen het beste uit de deelnemers te halen. Een potje tafeltennis in de pauze is dan ook een must. Door het werk even los te laten en wat anders te gaan doen, geef je de deelnemers de kans om de informatie te verwerken. Een trend die we aankomende zomer dus vooral gaan zien is het mixen van business met pleasure tijdens een bijeenkomst in de zomermaanden.

Trend 9: totale visuele beleving

Hoe groot of klein jouw bijeenkomst ook mag zijn, je wil je boodschap overbrengen en herkenbaarheid creëren. Dit bereik je echter niet alleen met een platte tekst. Visual storytelling is essentieel voor jouw presentatie. De mens verwerkt beelden namelijk sneller en beter dan tekst. De boodschap wordt beter begrepen en onthouden. Door techniek in te zetten en gebruik te maken van video’s, afbeeldingen en infographics kun je jouw huisstijl en boodschap beter tot zijn recht laten komen. In 2020 krijgt de manier van presenteren een meer prominente rol dan ooit tevoren.

Trend 10: communities komen vaker bijeen in de vorm van meetups

Facebook heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd over het gedrag en de behoeftes van Generatie Z. Eén van de takeaways uit dit onderzoek is dat Gen Z’ers heel veel waarde hechten aan inclusiviteit en groepsgevoel. Dat is één van de redenen waarom online communities de laatste jaren zo aan populariteit winnen. Mensen met dezelfde interesses of raakvlakken die elkaar helpen en van elkaar leren. Deze communities zijn juist effectief als de online relatie offline bekrachtigd wordt. Daarom zien we een trend ontstaan waarbij online communities steeds vaker bij elkaar komen in de vorm van een korte meetup in real life. Na de werkdag samen een hapje eten, luisteren naar een spreker en gedachten uitwisselen. Op die manier zien we meer korte, maar krachtige community-events ontstaan het komende jaar.

 

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Hoe is jullie bereikbaarheid?
Is er een plattegrond van de locatie?
Wat is de maximale capaciteit van het NBC?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ

Contact

Wil je meer informatie ontvangen over het vernieuwde NBC? Neem dan contact op met Kim en het komt jouw kant op!

Kim
Sales
Neem contact op