ParkinsonNet switcht van live naar online training zonder verlies van kwaliteit

30 deelnemers
online event
interactief programma

Wat doe je wanneer je op vrijdagavond hoort dat de geplande training op maandag niet live door mag gaan omdat er een nieuwe lockdown is afgekondigd? Precies, dan switch je natuurlijk naar een online training! Het gebeurde onze opdrachtgever ParkinsonNet afgelopen december. Dankzij de inmiddels opgedane ervaring met online trainingen, konden zij supersnel schakelen en heeft de geplande praktijkdag ‘gewoon’ kunnen plaatsvinden. In deze eventcase vragen we Marlies van Nimwegen en Wilfred van der Maas, beiden expert fysio- en oefentherapie bij ParkinsonNet, hoe zij de switch naar online hebben gemaakt zonder dat dit ten koste ging van de kwaliteit en de interactie tussen de deelnemers.

9 februari 2022

online event eventcase

Van 30 deelnemers in de zaal naar 30 deelnemers achter een scherm. Dat is natuurlijk een hele aanpassing, maar Marlies en Wilfred kregen het wel voor elkaar binnen anderhalve dag tijd. “Tijdens een eerdere lockdown moesten wij al noodgedwongen omschakelen van live naar online waardoor we inmiddels ervaring hadden met deze switch. Hierdoor konden we snel schakelen. Daarnaast gaven de expertise en de faciliteiten van het NBC ons het vertrouwen dat we konden focussen op de veranderingen in ons programma.’’ aldus Wilfred.

Die veranderingen waren ook hard nodig. Alle vanzelfsprekende programmaonderdelen, zoals presentaties, 1-op-1-sessies en pauzes moesten anders vormgegeven worden. “Het is een training voor fysio- en oefentherapeuten, waarbij ook fysieke bijeenkomsten van grote meerwaarde zijn. Tijdens onze trainingen zijn namelijk aspecten als patiëntencontact, interactie en sparren met collega’s cruciaal. Vanwege de switch naar online hebben we goed moeten kijken hoe we deze ingrediënten  konden behouden, zonder dat dit ten koste zou gaan van de kwaliteit en de interactie.” stelt Marlies. In de praktijk betekende dit dat Marlies en Wilfred een dagvullend programma terug hebben gebracht naar een halve dag en dat interactie anders tot stand moest komen.

Interactie tijdens een online training

‘’Een training volgen vanachter een beeldscherm is uiteraard heel anders dan live aanwezig zijn. Vandaar onze beslissing om de training wat in te korten. Daarnaast hebben we op een andere manier voor interactie en informeel leren moeten zorgen, aangezien je de natuurlijke gesprekken tussen deelnemers in dezelfde ruimte mist. Met de inzet van de aanwezige techniek van het NBC in combinatie met het programma Slido konden we de interactie tot stand brengen en het enthousiasme hoog houden.” stellen Marlies en Wilfred. Tijdens de training maakten Marlies en Wilfred gebruik van de MeetUp camera, verschillende schermen en Slido als interactieve tool. Daardoor konden zij de deelnemers zien, toespreken en laten deelnemen met een Q&A. En met resultaat, want alle deelnemers waren lovend over de hoge kwaliteit van de training.

“Het online aspect heeft zeker een aantal voordelen voor ons gehad” vervolgen ze. “We zagen zelfs dat enkele werkvormen van de live training nu beter overkwamen en deelnemers gemakkelijker een pitch hielden dan in de zaal. Ook was de opkomst van de deelnemers wat hoger dan bij een live training; twee deelnemers met corona konden nu namelijk wél deelnemen! Onze deelnemers gaven allen aan evenveel kennis op te hebben gedaan als tijdens een live sessie en dat is natuurlijk supergoed om te horen!”

Online en live combineren

Het was voor ParkinsonNet en de deelnemers fijn dat de training online door kon gaan. Maar of het online aspect de fysieke trainingen helemaal kan vervangen? Dat denken Marlies en Wilfred niet. “In de toekomst organiseren wij het liefst hybride trainingen waar we van beide werelden optimaal gebruik kunnen maken. Online is een mooie aanvulling op alle mogelijkheden, maar kan een aantal aspecten van een live training nooit vervangen. Maar voor nu was het enorm fijn dat de training ondanks de lockdown gewoon heeft kunnen plaatsvinden en we kijken dan ook zeker terug op een geslaagde dag!” aldus Marlies en Wilfred.

Lees verder

Meer interessante cases

De DNHK verrast met high-end netwerkevent Sommerfest 2023

De DNHK verrast met high-end netwerkevent Sommerfest 2023

30 augustus 2023
Alfa Accountants maakt binnen anderhalve week hoogwaardige online productie van hun jaarlijkse leerdag

Alfa Accountants maakt binnen anderhalve week hoogwaardige online productie van hun jaarlijkse leerdag

Online evenement 14 februari 2022
De Utrechtse Bedrijvendag van de JSVU dit keer volledig online

De Utrechtse Bedrijvendag van de JSVU dit keer volledig online

Online evenement 10 mei 2021

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Is er een plattegrond van de locatie?
Is het NBC te bereiken met het openbaar vervoer?
Wat is de maximale capaciteit van het NBC?
Naar de FAQ

Contact

Wil je meer informatie ontvangen over het vernieuwde NBC? Neem dan contact op met Melanie en het komt jouw kant op!

Melanie
Sales
Neem contact op