Waar moet je op letten bij het maken van een presentatie

Onze collega’s zien we vaak langer dan onze partners. Aangezien je zoveel tijd met ze doorbrengt, kun je ze maar beter te vriend houden. Als je weleens een presentatie maakt die je collega’s gebruiken in een vergadering of training, dan zullen ze het je niet in dank afnemen als ze voor onaangename verrassingen komen te staan. Menigeen krijgt namelijk al stressvlekken bij de gedachte aan een presentatie of spreken in het openbaar. Geeft jouw collega binnenkort een presentatie of ga je zelf spreken? Of je nu met PowerPoint of Prezi werkt, en of je nu in de kantine of in het NBC presenteert: er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We helpen je graag op weg met deze 5 punten, zodat jij de presentatie optimaal voor kunt bereiden.

14 september 2015

waar je op moet letten bij het maken van een presentatie

Beeldverhoudingen

Om de presentatie full screen weer te geven, maak je deze op in 16:9, (breedbeeld) formaat. Werk je met PowerPoint? Hier staat het formaat vaak standaard op 4:3. Je kunt dit aanpassen door de diagrootte te wijzigen onder het tabblad Ontwerpen. Als je de presentatie toch op 4:3 formaat hebt opgemaakt, kunnen we deze weergeven als picture-in-picture op een custom 16:9 achtergrond. Maak je de presentatie niet in het juiste beeldformaat op, dan kan dit als gevolg hebben dat de afbeeldingen of video’s eruitzien alsof je in een lachspiegel kijkt. Niet het effect dat je graag wilt bereiken bij een serieuze presentatie.

Video’s

Heb je filmfragmenten verwerkt in de presentatie? Als je met Office 2013 werkt, kun je de video’s volledig integreren in de presentatie. In dit geval verwijst de video niet naar een extern bestand op de laptop, waardoor je de video altijd af kunt spelen. Werk je met een oudere versie van Microsoft Office? Zorg er dan te allen tijde voor dat de video’s op de laptop of usb-stick staan.

Lettertype

Maak je de presentatie op in een eigen lettertype? Dan is het belangrijk dat het lettertype-bestand ook op de laptop of usb-stick staat. Zorg er daarnaast voor dat je de presentatie opmaakt in 18-punts lettergrootte of groter, zo houd je het voor iedereen leesbaar.

Kleur

De keuze van de kleuren bepaalt voor een groot deel het gevoel van het publiek. Zorg voor voldoende contrast in het kleurgebruik. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met witte letters de beste optie. Hier kan het publiek het langst naar kijken.

Less is more

Een goede presentatie bevat alleen de broodnodige informatie. Vat de boodschap op een dia samen in enkele zinnen en vermijd grote lappen tekst. Een enthousiaste spreker brengt de boodschap op zijn eigen manier aan de hand van een rijtje bulletpoints. Zo blijft er ook meer ruimte over voor interactie met het publiek.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze locatie of over onze dienstverlening? We hebben de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld in onze FAQ.

Hoe is jullie bereikbaarheid?
Is er een plattegrond van de locatie?
Wat is de maximale capaciteit van het NBC?
Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?
Naar de FAQ